Kees Slingerland

Speciaal afscheid Kees Slingerland

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 30 juni a.s. zal raadslid Kees Slingerland officieel afscheid nemen van de Hardenbergse raad. Na de raadsvergadering is er voor iedere belangstellende de gelegenheid om Kees de hand te drukken. Na ruim vijftien jaar vindt hij het tijd worden om plaats te maken voor een jongere opvolger. Voorafgaand aan de raadsvergadering is er een afscheid met familie, raads- en collegeleden en GroenLinks-ers / -sympathisanten. In de meer dan vijftien jaar dat Kees raadslid was heeft hij vele prettige en / of bijzondere contacten gehad. Vele van de desbetreffende personen zijn uitgenodigd.

STICHTING SIZANI

Op verzoek van Kees zelf is er aan het officieuze afscheid een goed doel verbonden. Daarbij is gekozen voor de Stichting Sizani die actief is in Zuid-Afrika, maar haar hoofdkantoor in Bruchterveld heeft. Els Lotterman (uit Bruchterveld), Petra-Nelleke Tulp (Drachten) en Saskia Bosch (Heino) kwamen tijdens hun adoptiereizen onder de indruk van de organisatie South Africa Cares for life (SAcares) die zich hier vanuit Nederland voor wilden gaan inzetten. Zo richtten zij in 2010 deze organisatie op en willen ze middelen verzamelen voor concrete projecten van SAcares. Het geld dat bij het afscheid van Kees wordt ingezameld zal besteed worden aan een nieuw gebouwtje voor de kinderopvang bij een school waar tienermoeders verblijven. Sizani helpt tienermoeders in Mabopane, een grote township is, zo’n 40 kilometer boven Pretoria. De jonge moeders kunnen na school ook nog een cursus volgen, deelnemen aan gespreksgroepen, voorlichting en sportevenementen. In 2014 volgden 104 moeders de computertraining, 73 de naaiopleiding, 35 de opleiding voor kinderverzorger en 23 de bakkersopleiding. Van de lokale bevolking vonden er 152 mensen een baan dankzij Sizani. De Stichting 2015 heeft toegezegd dat het bedrag dat binnenkomt zal worden verdubbeld tot maximaal € 2000. Aangezien

door de fractie van GroenLinks zelf al € 450 is opgehaald zal er waarschijnlijk een bedrag van meer dan € 1.000 aan Sizani worden geschonken.

Officieel

Na het officieuze afscheid wordt het afscheid in de raadzaal afgerond met een raadsvergadering waarin het belangrijkste punt Kees’ afscheid is. Die vergadering zal dan ook niet lang duren, want het zijn vooral hamerstukken die aan de orde komen. Onder het genot van een hapje en een drankje kan daarna Kees Slingerland nog de hand worden gedrukt. Ook dan kunnen nog giften voor Sizani worden geschonken. Kees zelf daarover: “Ik heb gewoon zin gekregen in dit afscheid, want volgens mij wordt het meer een feestje dan een bitter afscheid. Het mooiste vind ik nog dat er een schitterend goed doel aan mijn afscheid is verbonden: kleinschalig en met directe hulp waar het nodig is!”